Follower

Jom KLIK2

Jan 6, 2014

supplement/vitamin yang TIDAK BOLEH diambil ibu mengandung

Semua ibu menginginkan suasana kehamilan yang ceria dan bertenaga, agar dapat membekalkan nutrisi dan persekitaran positif kepada kandungan. 

Sebab itulah set ibu hamil/ mengandung merupakan antara produk tip top Shaklee. 

Namun, sama seperti ubat- ubatan lain: penggunaan supplement Shaklee bagi ibu mengandung tetap terbatas.

Supplements/ Vitamin yang PERLU DIELAKKAN oleh ibu mengandung:

ALFALFA: 
- ia adalah sejenis herba, antara kemungkinan yang tidak diingini adalah berlakunya kontraksi awal. Namun bagi ibu yang tandem nursing semasa hamil, anda dibolehkan mengambil alfalfa tetapi dengan langkah berjaga- jaga

VITAMIN A/ Caratomax: 
- Pengambilan yang berlebihan boleh menyebabkan kecacatan. Ambil kurang daripada 5000IU sehari 

VITAMIN E: 
- vitamin E sebenarnya dapat menguatkan rahim (bagus untuk ibu hamil) tetapi pengambilannya perlu dikawal. Penggunaan vitamin E semasa hamil perlu mendapat nasihat doktor anda. 

Secara ringkasnya: 

1. Vitamin E, Caratomax,GLA dan nutriferon adalah antara supplement yang mempunyai sifat antioksidan yang tinggi dan seterusnya boleh memberikan risiko keguguran. 

2. Garlic, Ginger, Alfalfa dan Vivix pula mengandungi rumusan tradisional dan herba, jadi ia bersifat panas. 

Kedua- dua sebab ini antara sebab utama mengapa perlu dielakkan oleh ibu mengandung, kerana dikhuatiri boleh membawa mudarat kepada bayi yang dikandung. 

Berkenaan risiko keguguran pula, pada awal kehamilan(Trimester 1), antibodi ibu sebenarnya direndahkan bagi memberi jalan kpd pelekatan benih & kehadiran sel baru (bayi). 

Jadi, pengambilan supplement yang bersifat antioksidan yang tiggi akan menyebabkan antibodi kita meningkat. Pada waktu itu, badan ibu akan menganggap 'sel baru'(bayi) sebagai bendasing, dan akan cuba untuk 'reject' benda tersebut.

Namun jika ibu2 hamil benar2 terpaksa mengambil supplement di atas ini,bolehlah anda merujuk dahulu kepada doktor pakar masing- masing. 

Hubungi saya untuk maklumat lanjut: 

Badariah Binti Umar
017-6813489
SID 1068887

No comments: