Follower

Jom KLIK2

Jan 22, 2014

Shaklee HALAL atau HARAM???

Salah satu persoalan yang paling ramai pengguna nak tahu mengenai Shaklee adalah berkenaan status halal Shaklee. Maklumlah, Shaklee dibuat dan diimport dari USA. Dan kat botol Shaklee takde pula tu tanda logo Halal Jakim kannn..

Okay, pertama sekali sebelum kita nak lihat adakah halal ataupun tidak, kita kene tahu dulu fakta ini:

1) Shaklee bukanlah produk Malaysia. Produk ini dihasilkan di USA. Kilang di USA. Bahan mentah semua dari sana.

2) Shaklee dieksport ke Malaysia.Jadi, jelas ya.. produk Shaklee ni semua dari USA.Yang kedua pula, yang perlu kita tahu ialah, kesemua produk Shaklee yang dijual di Malaysia telahpun mendapat Sijil Halaldaripada Islamic Services of America (ISA). 

Alamak, siapa pula ISA ni kan? Betul ke ISA ni boleh bagi sijil halal? Macam tak percaya je..Jom kita check.

ISA ni adalah satu organisasi yang bertanggungjawab memberikan sijil halal di Amerika. Tapi yang membuatkan ISA di lebih best sebab ISA diiktiraf di peringkat dunia. Banyak organisasi Halal di negara lain mengiktiraf ISA ni, termasuklah JAKIM sendiri. Dan paling best, ISA diiktiraf oleh JAKIM semenjak tahun 1982 lagi. 

Kalau rasa kurng percaya boleh je baca pasal ni kat blogISA ni. Takpun boleh rujuk gambar kat bawah ni. Ok tak cukup dengan itu, dalam web JAKIM kita boleh lihat sebenarnya ada banyak lagi badan Islam lain yang diikitiraf oleh JAKIM. 

So, kalau kita nak pergi beli makanan kat pasaraya dan bila belek-belek makanan tu ada tanda Halal, tapi bukan tanda halal JAKIM janganlah terus melatah ye, cuba cek dulu kat Web JAKIM ni ada tak tanda logo tu. Kalau ada alhamdulillah, bolehlah terus beli. Ingat.. kat luar negara pun ramai juga orang Islam tau.. dan tanda halal JAKIM memang takde kat sana. Halal JAKIM ada kat Malaysia je.

Jadi, bagi yang sebelum ini ragu-ragu dengan status kehalalan produk Shaklee diharap dapat pencerahan melalui entri saya ini.

Credit to Sweet Bonda

No comments: