Follower

Jom KLIK2

Oct 11, 2013

Maksud "domain" & "hosting"

Assaalamualaikum
angin kencang update n3 dh mai.
dh lama sy tertanya2, apa itu "domain" & apa itu "hosting".
ada juga tanya rakan2 yg ber dot com TAPI masih tak faham.
dasar mkn byk kapla ikan temenung la tu
sy pun guna khidmat google utk penjelasan yg lebih terang
maka terjumpa dot com en ben
ni sy copy sedikit info dr en ben

*************************
Ramai yang keliru apa itu domain dan apa itu hosting. Untuk entry kali ini aku ingin berkongsi lah sedikit apa maknanya domain dan apa maknanya hosting.
Domain:
Domain merupakan url atau link sesebuah website sepertidomain.combenashaari.comnamaanda.com. Domain ini sebenarnya bertujuan untuk memudahkan manusia untuk mencari dimana lokasi web anda berada. Untuk lebih jelas tentang ini sila baca sampai habis.

Hosting:
Hosting merupakan tempat simpanan data untuk web anda, gambar, video, lagu dan sebagainya untuk web anda. Setiap hosting mempunyai satu ip address seperti 192.168.1.1 . IP Address seperti ini sangat susah untuk diingati oleh manusia. Kajian menunjukkan bahawa otak manusia senang mengingati perkara yang senang disebut berbanding huruf yang ntah pape itu.
Untuk membina satu laman web, Hosting dan domain saling memerlukan. Berikut merupakan sedikit contoh untuk mudah faham.
Ada Domain Tetapi Tiada Hosting?
- Tidak mungkin terbentuknya sebuah web. Ibarat Ada Nama Tapi Tiada Jasad. Walau bagaimanapun. Sekiranya korang blogger yang menggunakan blogspot. Anda boleh Guna Domain untuk Hostkan Pada Blogspot. Rujuk Entry aku yang lepas .. Klik SINI ..

Ada Hosting Tetapi Tiada Domain?

- Web dapat dionlinekan. Tetapi untuk memasuki web anda, pengunjung perlu memasukkan ip address blog anda seperti yang dinyatakan sebelum ini. Contoh 192.168.1.1 untuk masuk ke web. Bukankah itu merumitkan?

Ada Hosting dan Ada Domain?
- Web dapat dionlinekan dan pengunjung boleh memasuki web anda dengan menaip nama domain seperti namadomain.com
Untuk mendapatkan domain dan hosting layariwww.mtasolutions.com.my

******************************


xsabo nk ber dot com ni...ada sesapa nk rekemen pd sy web yg offer baik punya psl "domain" & "hosting"???

No comments: