Follower

Jom KLIK2

Nov 5, 2012

Rendang Pedas Daging Korban

assalamualaikum.
monday morning yg indah, wpun diptgnya hujan.
update masakan utk daging korban thn ni. sblm ni makcik msk daging hitam aje tp sbb malas nk kupas bwg maka jdlah rendang pedas daging. bhn2 cukup mudah. jenguk kt tanah jiran sblh umah kot2 ada serai & daun kunyit, boleh buat rendang ni. sblm ambik serai  n daun kunyit tu, sila minta izin dulu ye. tpkan bhn2 spt ni lg senang kalau dibeli kt pasar...
bahan bahan
daging (dipotong dadu, senang nk mkn)
daun kunyit (potong halus2)
serai
jintan manis
cili kering(agak2 nk pedad tara mana)
asam keping (secukup rasa)
garam
santan seadanya
cara membuatnya
masukkan daging dlm kuali. mskkan daun kunyit yg dipotong halus. kisar serai, jintan manis & cili kering. setelah dikisar, tuang dlm kuali yg ada daging td. campak adam kpg & garam secukupnya. tuang santan. msk di atas api yg perlahan. kalau daging & rasa dh ok, ikut suka nk rendang ada kuah atau pun tidak.
peringatan @ petua
rendang pedas mudah basi. jd masa nk tutup kuali, tutup dgn penapis/tutup belubang agar wap panas tu keluar. kalau tutup ngan tudung periuk, dikhuatiri wap air kt tudung periuk jatuh semula ke dlm kuali & ini boleh menyebabkan rendang td cepat basi.
sekian

No comments: