Follower

Jom KLIK2

May 11, 2012

Kesabaran menjaga anak sendiri.

Tak boleh blah punya tajuk, ahaks. 

Assalamualaikum. pakabar kengkawan. sihat walafiatkah? 

minggu ni kita dikejutkan ngan kisah bayi yg berbeza situasi. saya ni tak pandai mengulas tp apa yg nk di'highlight'kan bila mana kes awal minggu ritu, seorg bayi yg kehilangan kedua2 org tuanya dlm kemalangan jalanraya digambang. mak sedih nak! bayi tu berusia 7bln (tp paper ckp 6bln. wa dgn confirm nk notice disini bby tu 7bln coz my fren join that rombongan tu sekali). saya sedih sgt coz bby tu sebaya anak saya. jika diberi kebenaran dr semua pihak, nk je saya jdkan dia ank susu coz bby tu full bf (saya tgk fb mak & bapak bby tu...nampak dia bf). wokey, cete lebih2 pun, tak guna sbb perkara dh berlaku...moh sesama sedekahkan AL-FATIHAH pd pasangan muda itu, jgn lupa AL-FATIHAH utk arwah abh saya juga :) 

lg 1 kes...tetiba tersebar cete bayi didera / dipukul oleh seorg wanita. mak terkejut nak! buka fesbok, semua komen pasal video tu. saya gatal jari ge tgk. aduh! bute2 je saya leleh air idung bagai. sedih kau. semua org caj pompuan tu bby siter. sekali bila tau cete, rupenya mak bdk tu sendiri. saya rasa dia meroyan tu. bayi tu pun berusia lingkungan 7-8bln. ada +ve pas tgk video tu, hahaha..mengong saya kan...+venye, saya sentiasa..4-5mnt cium anak, ank, anak (ada 3anak kan). tak de marah2 anak, anak, anak lg...apa benda diaorg nk buat pun saya biar. yg kecik ni menangis sikit pun saya dh stop buat keje saya. wah, syg sgt la ank dia kan. sila muntah ijau...wakakaka...org lain pun syg ank juga...hihi

ada sambung lg pasal bby kena pukul. video tu, thn lepas nye cete. mangkuk mana ntah ge sebarkan blk video tu, mcm sengal je kan...1 m'sia kecoh kejap. pastu saya ada terbca status sowang bdk upsi. katanye, wanita tu dirogol n mengandung. jd dia tanak ank tu. leh caya ke???? polis tak mention apa2 pun kan. lupakan ye, sbb bdk tu dh slmt(agaknye) sbb mak dia dlm jail. mmg nampak tempoh hukuman singkat tp kita kena fikir naluri si mak yg dijail tu. mungkin dia tgk tensen masa tu, kita tak tahu. jgn salahkan sblh pihak. bby tu pun tak bersalah jd mari kita salahkan tukang rakam tu. tukang rakam tu lg mengong. dia bg alasan nk bg jd bahan bukti. kot bahan bukti pun, jgn la bg mak bby tu belasah bby yu utk kali ke 2. saya ingat, tukang rakam pun patut diambil tindakan juga la. part paling sedih, mak bby buat macam2, bby tu still merangkak kat mak dia. ALLAH...mmg touching abis & saya terus tak tgk abis rakaman tu coz xsanggup. 

sesungguhnye, kita perlu tahu setiap bayi yg diahirkan didunia ini telah ALLAH kirimkan seorg malaikat utk menjaga dia. malaikat itu adalah  seorg IBU (saya tak ingat, kat mana saya dgr n baca artikal ni). jadi SELAMAT HARI IBU. walau apa pun yg terjd, bg kita yg masih waras, fikirkan buruk baiknye. org giler  lak fikir 'dia betul & org betul tu yg giler', begitu la sebaliknye. 


jd pada hari jumaat, penghulu segala hari...mari kita releks minda...layan pic dibawah ni...


agak2 mengkeme semua, mana kg asal kak cik ni????? santai abis, posing cengitu...hahaha






* gambo ni dicilok dr enpon kekanda suami. fresh from 'oven' gitew...wakaka

3 comments:

kakngah said...

1. geng KIM ada projek collect SI sorang 5oz utk bby tu. so, xde masalah ibu susuan sbb susu tu dtg dr ramai mommy. tp, dgrnya family bby tu tak berapa setuju. kot xsilap aku la..

2. dr sumber yg dipercayai, bby tu ank ngn boypen dia. boypren dh lari. sblm dia masuk penjara hr tu..dia tgh mengandung lg.

3. dasat la akk tu... siap layan middle lane lg....

bada said...

1. bagus projek SI tu..
2. ohoooo, boypen ka...bagi kt aku la ank tu...tp la ni mau dh besaq bdk tu
3. laki aku pun rajin folo akak tu..harharhar

ilia said...

Semalam laju2 aku masuk opis semata2 nak google pasal video tuh sbb pepagi dah dgr kat hotfm..aku tgk sampai habis pastu emosi aku jd tak keruan..dok terbayang mcm mane baby tuh kena pukul..smpi kemlm aku dok terbayang...sedih + kesian sgt2...harinih dah xmo tgk lagi video tuh..aku doakan nasib baby tuh terbela..mungkin dah hampir 2 tahun skrg..hope sgt2 ada org lain yg jaga dia btol2 dgn penuh kasih sayang...byk sgt dah kes bayi kena buang bagai..ini yg kita tau..mungkin byk lagi yg lebih dasyat dr nih...mintak dijauhkan benda2 gini jadi kat anak2 kita.