Follower

Jom KLIK2

Feb 10, 2012

Rajin vs Malas


Cili yg sudah dikisar.


Santan RM1 setiap pack


Cer tgk pic yg dilampirkan. inilah cara saya utk masak dgn cepat. sejak duduk umah & sentiasa berebut masa ngan bdk kenit ni, bulan feb ni baru saya note berapa minit saya masak utk lunch. alhamdulillah ada perkembangan. dr 2-3jam kt dapur, skrg jd 30mnt aje. celik mata kul 5am, dh start fikir apa nk dimasak utk lunch. wpun lunch antara jam 12-2pm tp saya wajib masak seawal 8am kalau time keje, kalau weekend saya leh delay masak. untung delay, leh makan kat luar, tak yah masak...hihi. santan beku saya belajar dr bby siter akmal & ilhaam, 6thn lepas. tapi sgt praktikal bila en suami mmg belikan 5pack santan yg harga RM1 setiap pack. jd kalau saya maska gulai/masak lemak/kuah durian/pengat dll, saya hanya guna santan RM1 shj. utk cili beku ni, saya dpt idea sendiri kot. ntah camna, ada 1 hari tu saya nk masak sambal ikan bilis, jd saya pecahkan cili beku dlm bekas tafufah..sekali ngan bekas2 tu pecah. dr situ saya terfikir, pe kata saya rebus sekilo cili kering, blend & masukkan dlm plastik mcm santan. bila nk masak, saya hanya keluarkan 1 pack shj. mudah & ringkas. nak cairkan pun senang sbb sikit je yg perlu dicairkan. itu yg skrg ni, tempoh memasak saya jd singkat. sedap atau tak, itu belakang kira. janji anak2 blk sekolah, makanan dh siap. utk sayuran & ikan, mmg dh siap disiang. ikan akan dicarikan ngan alirkan air mcm biasa. utk sayur, saya potong siap2 pd sblh mlm & bungkus ngan sokabo. utk tempoh xsampai 24jam, sayur tu masih segar lg :).


sekian.

2 comments:

SyaNa said...

bagus la
gud idea ni
aku smp umah kul 7 malam lintang pukang time tu la br nk siang bawang segala

bada said...

aku pernah tgk ko beku makanan iman...nnt aku nk buat mcm ko juga :) wpun skrg ni aku dok umah 24/7...hihihi