Follower

Jom KLIK2

Dec 13, 2011

Kuih Ketayap




Saya yg terlebih rajin. menu bfast smlm. hari ni baru sempat update. kuih ketayap yg berinti kelapa manis yg berwarna hitam.


Bahan-bahan Inti
Kelapa 1 biji diparut
gula merah
gula putih
air

membuatnya
campur semua bahan didlm kuali. masak dgn api perlahan. kacau sehingga kering.

Bahan-bahan Kulit
Tepung gandum
pewarna hijau
perisa pandan
garam
air
telur
minyak masak utk disapu di atas kuali

membuatnya
campur semua bahan. kacau sebati, jgn terlalu cair & jgn terlalu pekat. panaskan pan. sapukan minyak sedikit & tuang kan 1senduk kecil adunan ke atas pan & layangkan. agak2 masak dlm beberapa saat, angkat & letakkan inti. dah pun siap.


kalau tak faham cara membuatnya, sila la google & cari cara membuatnya yg senang difahami.


:=)

6 comments:

izan mama mia said...

rajin buat ketayap yer...tq kongsi resepi...salam kenal:)

hajarus said...

rajin k.bada masak... harus dicontohi nih... hehe... ;d

mamaNoriz said...

suke sgt kuih ni!

tpi tak penah uat...huhuuu

bada said...

waalaikumsalam Izan :)
salam kenal kembali...cuba la buat kuih ni....senang...nk buat makan masa tp time makan kejap je licin...hihi

bada said...

hajar...hihi...akak buat kuih yg simple2 je...byk masa terluang...nk start menjahit tak boleh lg, si kenit asyik nk berkepit ngan akak je...

bada said...

mamanoriz...dulu2 saya pun malas tak hingat tapi sejak anak2 dh besar mcm2 permintaannye...kena la masak...hihi